Wtorek, 15 października 2019. Imieniny Jadwigi, Leonarda, Teresy

Olbrzymie dynie pana Zbigniewa z Bartoszyc

2016-10-04 13:13:35 (ost. akt: 2016-10-04 13:44:05)

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

— Musieliśmy je ładować na przyczepkę we dwóch, bo jeden nie da rady — mówi pan Zbigniew Adamajtis, na działce którego wyrosły olbrzymie dynie. Do ich zaprezentowania na naszych łamach namówili go sąsiedzi.

Zobacz także: Na wzrok i odchudzanie jedzmy dynię! Zdjęcie jest tylko ilustrajcą do tekstu Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy, minerały i cynk, a jej pestki pomagają pozbyć się pasożytów. Dynia, bo o niej mowa, posiada wiele właściwości...
Zobacz także: Zupa-krem z dyni Zupa-krem z dyni Jesienne zbiory na ogródkach warzywnych trwają. Niektórym ogrodnikom porosły w tym roku okazałe dynie. Co z nimi zrobić? Jedną z propozycji może być zupa-krem.
Dorodne dynie, o masie kilkudziesięciu kilogramów każda, pokazał nam dziś pan Zbigniew Adamajtis z ul. Kochanowskiego w Bartoszycach.

Przechowuje je tymczasowo na uginającej się od ciężaru przyczepce samochodowej, której musiał użyć, aby przetransportować je z Wirwilt do domu.

— Wszystkie one wyrosły z jednego krzewu na działce, którą mamy w Wirwiltach. Było ich łącznie 12. Dwie niestety zgniły a resztę już rozdałem znajomym — mówi pan Zbigniew

Zapewnia, że swych olbrzymów nie wspomagał żadnym nawozem poza kompostem gromadzonym w grodzie.

— Nie ważyłem ich, ale musieliśmy je ładować na przyczepkę we dwóch. Jedna osoba nie da rady tego zrobić — mówi pan Zbigniew.

Przyczepka zawiera sześć dyń o podobnych rozmiarach. Ich właściciel mówi, że gdyby odciął pędy i pozostawił tylko jeden to pewnie wyrosła by dynia o masie kilkuset kilogramów, ale nie chodziło mu o rekordy.

Dynie—olbrzymy zauważyli sąsiedzi i to oni namówili pana Zbigniewa, aby je pokazał światu. — Namawiali mnie, żeby zgłosić się z nimi do redakcji "Gońca" i wreszcie uległem — śmieje się pan Zbigniew.

Żona pana Zbigniewa przysłuchująca się rozmowie mówi, że to bardzo smaczne warzywo. Robi z nich zupę, podsmaża na maśle i robi... jajecznicę.

Przepis na jajecznicę jest bardzo prosty. Kawałki dyni należy podsmażać na maśle, a gdy zmiękną i się rozpadną dodać do niech jajka i wymieszać oraz doprawić do smaku. Zapewniliśmy ją, że jeszcze dziś spróbujemy tego dania.

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl




Czytaj e-wydanie
Podziel się informacją: Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij
Polub nas na Facebooku:

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Zobacz także

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Yox #2079967 | 176.97.*.* 4 paź 2016 15:37

    Jaki pan taka dynia :-D

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages