Zupa-krem z dyni

2016-09-30 14:02:38(ost. akt: 2016-09-30 14:22:58)
Zupę-krem z dyni można podać z grzankami i łyżka śmietany.

Zupę-krem z dyni można podać z grzankami i łyżka śmietany.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Jesienne zbiory na ogródkach warzywnych trwają. Niektórym ogrodnikom porosły w tym roku okazałe dynie. Co z nimi zrobić? Jedną z propozycji może być zupa-krem.
Co robić z dyniami, które wyrosły nam w ogródku lub podarowanymi przez tych, którym wyrosły? Z tym pytaniem zmagał się autor tego tekstu. Okazałą dynie podarował mu pan Edward, któremu wyrosły olbrzymie dynie.

Odpowiedź na pytanie znalazła się w domowym zeszycie z przepisami. To przepis na zupę-krem z dyni.

Składniki:

- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy , lub oleju
- śmietana 18% do gotowej zupy

Przygotowanie:

Obraną ze skórki i pozbawioną pestek dynię kroimy na kawałki. Nie ma znaczenia na jakie, bo i tak potem ją zmiksujemy. Dobrze tylko, aby były w miarę równe.

Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i smażymy, stale mieszając przez 3 do 5 minut.

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Gdy warzywa staną się miękkie rozdrabniamy je blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać także gałki muszkatałowej i innych przypraw. Autor tego tekstu dodaje zwykle odrobinę oregano.

Zupę-krem z dyni podajemy z łyżką śmietany oraz grzankami przygotowanymi z białego lub ciemnego pieczywa (wedle upodobań).

Smacznego

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl




Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5