Sobota, 25 listopada 2017. Imieniny Elżbiety, Katarzyny, Klemensa

Bisztynek. Jak z prostych składników przygotować wyborne danie?

2017-11-09 17:15:00 (ost. akt: 2017-11-16 15:45:38)
Edukator Banku Żywności, szef kuchni Maciej Maciejewski poprowadził w Bisztynku warsztaty kulinarne.

Edukator Banku Żywności, szef kuchni Maciej Maciejewski poprowadził w Bisztynku warsztaty kulinarne.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Kucharz Maciej Maciejewski przekonał dziś uczestników warsztatów kulinarnych, że z prostych składników można szybko i tanio przygotować bardzo smaczne oraz zaskakujące dania.

Dwa warsztaty kulinarne w ramach projektu "Kulinarnie Mocni" poprowadził dziś w pomieszczeniach Centrum Informacji Turystycznej w Bisztynku edukator Banku Żywności z Olsztyna, szef kuchni Maciej Maciejewski.

Uczestnicy spotkania, osoby korzystające z programu operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ) miały okazję nauczyć się, jak przygotować smaczne i proste posiłki, jak z prostych składników, sprytnie gospodarując zasobami spiżarni i używając odpowiednich kompozycji ziół i przypraw, stworzyć smaczne i zdrowe dania.

Uczestniczyliśmy w jednym z warsztatów zorganizowanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, który w gminie Bisztynek zajmuje się pomocą żywnościową i rozdzielaniem żywności pochodzącej z Banku Żywności.

Prowadzący zajęcia zaproponował uczestnikom wykonanie mussaki - oczywiście z beszamelem, sałatki warzywnej, sosu meksykańskiego i deseru w postaci pieczonych gruszek z cynamonem, miodem, serem twarogowym i... szczypiorkiem.

Każda z grup uczestników wykonywała jedno z dań. Każde z nich okazało się proste w wykonaniu, zwłaszcza jeśli wykonuje je kilka osób.

Warsztaty zakończyły się degustacją gotowych dań. Ze stołów zniknęły wszystkie przyrządzone potrawy.

- Takie warsztaty prowadzę w wielu miejscach naszego regionu. Ich celem jest pokazanie, że nie cena produktu decyduje o smaku gotowego dania a odpowiednia kompozycja. Pokazuję proste w wykonaniu dania i takie, które można przyrządzić stosunkowo szybko - mówił Maciej Maciejewski.

Uczestnicy warsztatów dopytywali na koniec kiedy odbędą się kolejne warsztaty. Kierowniczka MOPS w Bisztynku Lidia Tomasik zapewniła, że na pewno się odbędą choć nie mogła jeszcze określić dokładnej daty ich przeprowadzenia.

Przepis na mussakę:

Produkty:
- ok. 200 gram ziemniaków,
- 750 gram mięsa mielonego (mieszanka wieprzowego i wołowego),
- 150-200 gram koncentratu pomidorowego,
- żółty ser,
- cebula, czosnek (kilka ząbków)
- cukinia
- gałka muszkatałowa, sól, pieprz,
- beszamel

Przygotowanie beszamelu:
Do rondla wlać około 50 ml oleju (lub masła klarowanego) i wsypać dwie czubate łyżki mąki. Doprawić solą i pieprzem oraz gałka muszkatałową. Rondel postawić na ogień i podgrzewać masę ciągle mieszając. Po podgrzaniu wlać 0,5 litra zimnego mleka i nadal ciągle i intensywnie mieszając gotować tak długo aż będzie miał on konsystencję bardzo gęstego budyniu. Następnie doprawić beszamel do smaku. Powinien mieć smak i aromat gałki muszkatałowej.

Przygotowanie mussaki:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w formach do pieczenia na dnie tak, aby były ich dwie warstwy. Skropić olejem, posolić i zapiekać w piekarniku do czasu aż zaczną nabierać na brzegach złotego koloru po czym wyjąć z piekarnika.

Usmażyć drobno pokrojoną cebulę (zeszklić), Ząbki czosnku roznieść, pokroić posypać solą i zetrzeć nożem na jednolitą masę. Cebulę dodać do mięsa i wyrobić je a następnie smażyć na patelni. Aby nie tworzyły się zwarte kawałki mięsa dobrze jest dolewać do mięsa wody. Smażyć do czasu całkowitego wyparowania wody. Dodać koncentrat pomidorowy i czosnek.

Do usmażonego mięsa dodać około połowy objętości beszamelu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso układać w formach do pieczenia na upieczone ziemniaki. Wygładzić powierzchnię i następnie zakryć ją plastrami cukinii. Cukinię przykryć warstwą pozostałego beszamelu a na całość zetrzeć żółty ser. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) i piec około 30 minut, aż do momentu gdy ser nabierze złotej barwy.


Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl




Czytaj e-wydanie
Podziel się informacją: Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij




Polub nas na Facebooku:

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages