Słodko-kwaśna sałatka z buraczków ćwikłowych z papryką

2016-10-15 17:21:34(ost. akt: 2016-10-15 20:30:10)
Gotowa sałatka w słoiku.

Gotowa sałatka w słoiku.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Posiadacze ogródków warzywnych i działek właśnie zebrali buraczki ćwikłowe. Można je przechowywać w odpowiedniej piwnicy, ale można też je zawekować jako pyszną i gotową do podania sałatkę o słodko-kwaśnym smaku.
Wykonanie sałatki jest pracochłonne. Jest dużo tarcia buraczków, siekania papryki i cebuli. Wolne od tej pracy odbieramy jednak sobie potem. Zimą, wiosną i latem mamy gotową "surówkę" z buraczków do obiadu. Wystarczy wtedy tylko okręcić słoik i przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki.

Przepis jest sprawdzony wielokrotnie przez autora tego tekstu. Można go oczywiście modyfikować dodając nieco więcej octu, lub cukru, czy też przypraw zależnie od upodobań. Przed przełożeniem sałatki do słoików wystarczy jej spróbować i poprawić smak wedle swego gustu.

Składniki:

- 5-6 kg buraczków ćwikłowych
- 0,6 - 0,7 kg czerwonej papryki
- 0,6 - 0,7 kg cebuli
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu (10%)
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Buraczki ugotować bez obierania ich ze skórki. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, na największych otworach. Drobno pokroić paprykę i cebulę. Przygotować garnek z grubym dnem o pojemności 10 litrów. Do garnka wsypać paprykę i cebulę, wlać olej i warzywa smażyć aż nieco zmiękną.

Następnie wsypać cukier, wlać ocet i nadal dusić warzywa aż zmiękną. Wsypać starte buraczki. Wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i smażyć jeszcze ok. 5 minut.

Gotową sałatkę włożyć do słoiczków. Trzeba je pasteryzować przez ok. 30 minut.

Życzymy smacznego!

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl




Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Gessler #2089588 | 88.220.*.* 15 paź 2016 19:39

    Polecam, dużo smaczniejsze od tradycyjnych buraczków z cebulką.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5