Czwartek, 19 października 2017. Imieniny Michaliny, Michała, Piotra

Dania z dyni. Dżem, jajecznica i budyń

2016-10-06 11:16:02 (ost. akt: 2016-10-06 12:19:35)
Pajda chleba z masłem i dżemem z dyni.

Pajda chleba z masłem i dżemem z dyni.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Co zrobić z dyniami, które wyrosły w naszych ogródkach? W tym roku są wyjątkowo dorodne. Szkoda aby się marnowały. Oto trzy nasze propozycje. Sprawdzone w praktyce.

Zobacz także: Zupa-krem z dyni Zupa-krem z dyni Jesienne zbiory na ogródkach warzywnych trwają. Niektórym ogrodnikom porosły w tym roku okazałe dynie. Co z nimi zrobić? Jedną z propozycji może...
Zobacz także: Olbrzymie dynie pana Zbigniewa z Bartoszyc Olbrzymie dynie pana Zbigniewa z Bartoszyc — Musieliśmy je ładować na przyczepkę we dwóch, bo jeden nie da rady — mówi pan Zbigniew Adamajtis, na działce którego wyrosły olbrzymie dynie....
Nasze doniesienia o dyniach-olbrzymach skłoniły czytelników do podzielenia się z nami przepisami na dania z dyni lub z dynią. Okazuje się, że wielu domach z dyni przygotowuje się wiele różnych posiłków.

Warto jeść dynię, bo doskonale działa na wzrok, odchudzanie jest niskokaloryczna i bogata w witaminy.

Wszystkie publikowane niżej przepisy zostały sprawdzone w praktyce przez autora tej publikacji.

1. DŻEM Z DYNI
(przepis pani Doroty Bancerz z Bartoszyc)

Składniki:
3 kg obranej i oczyszczonej dyni pokrojonej w kostkę
1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
1,2 kg cukru
sok z jednej cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
4 goździki
1/4 łyżeczki cynamonu
2 obrane pomarańcze pokrojone w kostkę
1 żelfix 3:1

Przygotowanie:
Dynię, jabłka, cynamon i goździki wrzucić do garnka, dodać niewielką ilość wody i gotować pod przykryciem aż dynia zmięknie, dodać pomarańczę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i gotować jeszcze 5 min.

Wyjąć goździki i zmiksować, dodać cukier, żelfix (lub podobny preparat zagęszczający) i mieszać aż cukier się rozpuści. Dżem nakładać do słoików i pasteryzować 12 min.



2. BUDYŃ Z DYNIĄ
(przepis Andrzej Grabowskiego)

Składniki:
3/4 szklanki pokrojonej dyni
2-3 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
budyń śmietankowy lub waniliowy

Przygotowanie
Kawałki dyni w naczyniu zasypać cukrem i gotować aż zmiękną. Dolać do naczynia szklankę mleka i doprowadzić do wrzenia a następnie dokładnie zmiksować zawartość naczynia. Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka i dodać do naczynia ze zmiksowaną dynią. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.



3. JAJECZNICA Z DYNIĄ
(Przepis żony pana Tadusza Adamajtisa z Bartoszyc)

Składniki:
Kawałki dyni (ilość zależy od planowanej objętości)
Jaja
Przyprawy (sól pieprz)
Masło

Przygotowanie:
Łyżke stołową masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy kawałki dyni (najlepiej pocięte w płatki) i smażymy do zeszklenia się warzyw. Dodajemy sól i pieprz (zależnie od upodobań można dodać także inne przyprawy) i smażymy dalej do momentu aż kawałki dyni lekko zbrązowieją. Dodajemy jaja i mieszamy je z dynią na patelni lub jaja wcześniej roztrzepujemy i dopiero dodajemy na patelnię.



Życzę smacznego!

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl


Czytaj e-wydanie
Podziel się informacją: Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknij


Polub nas na Facebooku:

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages