Święcenie wielkanocnych pokarmów

2016-03-26 14:00:06(ost. akt: 2016-03-26 14:13:34)

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Setki koszyczków wypełnionych jajami, chlebem, wędlinami, ciastem, z solniczkami i tartym chrzanem przynoszone były do kościoła w Bisztynku po to, aby kapłan je poświęcił. To wielkosobotnia tradycja nieznana kiedyś na Warmii.
Koszyczek ze "święconym" lub "święconką" zawiera jaja, chleb, sól, baranka wykonanego z cukru, masła lub ciasta, wędlinę, chrzan. Czasem dodawane są do koszyczka kawałki ciasta, sera oraz przyprawy.

Zawartość koszyczka jest różna dla różnych regionów Polski, ale jaja, czyli symbol nowego życia, są zawsze.

Co ciekawe na Warmii w okresie przed II wojną światową nie był znany zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę.

Wielkanocne śniadanie w polskiej tradycji zaczyna się od dzielenia się poświęconymi jajami.

Dziś obserwowaliśmy obrzęd święcenia pokarmów w kościele w Bisztynku. Zobaczcie zdjęcia w naszej galerii.

Andrzej Grabowski
a.grabowski@gazetaolsztynska.pl


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
 Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


Źródło: Gazeta Olsztyńska

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5